11 november is de dag?
Het is zondagochtend 5:10u wanneer mijn vriendin wakker schrikt van de deurbel en gebonk op de deur. Klaas is er al en ik? Heb me volgens mij zojuist verslapen. Gelukkig had ik de avond ervoor alles tot in de puntjes voorbereid en klaar gezet. Snel naar de werkplaats om de boot op te pikken en in alle rust richting Amsterdam te gaan. 11 november is de dag, we hebben beide weinig geslapen van de zenuwen. Het roofvis kampioenschap van de Amsterdamse Hengelsport Vereniging. Het mooie aan deze wedstrijd is dat je verplicht bent om Snoek, Baars en Snoekbaars te vangen. Onze stek keuze en plan van aanpak hebben we vooraf al gemaakt. Snoek die wordt het lastigst op het heldere water van het Nieuwe Meer.

Aangekomen op de eerste stek hebben we gelukkig na 30 minuten al een mooie snoek van 92 cm te pakken. Een 8 inch easy shiner van Keitech weet deze volgevreten snoek toch te verleiden. Oké dan nu de baars! We draaien de hengels binnen en besluiten het talud te volgen. Waar snoek aanwezig is liggen, in mijn optiek, de baarzen op zulke heldere wateren nooit ver uit de buurt. Na nog geen minuut varen is het bingo. We komen een school vis tegen op de sonar waarvan ik zeker weet dat het om baars gaat. Klaas laat een 4 inch easy shiner zakken op een 14 grams loodkop en na de shad een aantal keer omhoog getikt te hebben, komt er een baars omhoog van 25 cm. Geen monster maar vis 2 van de 3 target vissen is een feit.

Dan de laatste, de snoekbaars. Voor snoekbaarsvissers zoals mij appeltje eitje zou je denken? Helaas blijkt deze inschatting iets te positief. Zoeken tot we bij dat ene richeltje komen waar ik op de side scan een 3-tal snoekbaarzen zie liggen. Snoekbaars 1 is snel gevangen maar die is helaas onder de maat. Snoekbaars 2 zwemt weg na het vangen van zijn maatje. Nog 1 te gaan, ander kleurtje easy shiner en hoppa daar is hij al. Ook voor deze vis geldt met 55 cm niet de grootste maar hij is ruim maats en brengt ons naar een kop positie. Tijd om te upgraden. De baars van 25 cm wordt snel omhoog geschroefd naar 31 cm. De snoek van 92 cm laten we voor wat het is. De snoekbaars, die vinden we wel maar we kunnen ze niet verleiden tot bijten. Opeens uit het niets heeft Klaas er een knappe vis aan. Het blijkt te gaan om een baars van 37 cm. Ook deze vergist zich in een 4 inch easy shiner.

Deze laatste baars brengt ons naar het gemiddelde van 184 cm. Tevreden zijn we zeker, wanneer we bij de trailerhelling horen dat slechts 5 teams in staat waren om de benodigde 3 soorten te vangen. Vol spanning is het wachten tot de prijsuitreiking. Er zijn knappe vissen gevangen. Een snoek van 108 cm, een snoekbaars van 74 cm en 2 baarzen van 37 cm waarvan er 1 door ons gevangen is. Bij de prijsuitreiking worden Klaas en ik naar voren geroepen en wat blijkt we hebben met 10 cm verschil gewonnen van de nummers 2.

 

Al met al een dag met een gouden randje! Ik wil Klaas Breidenbach en de organisatie van de Amsterdamse Hengelsport Vereniging bedanken voor deze leuke visdag.
De Keitech shads van Albatros/Predox hebben ook deze dag voor ons het verschil gemaakt!